V minulých měsících jsme měli možnost se postupně seznamovat s novými čaji, kterými Energy obohatila svoji nabídku. Jsou však údaje, které se do tisku nevešly, a možná právě tyto poznatky budou čtenáře zajímat. Tento měsíc jsme pro vás vybrali kustovnici čínskou ( Lycium chinense ) neboli goji. Kustovnice je nejen pochutinou, ale především léčivou plodinou, jejíž účinky by bylo škoda nevyužít. P
V minulých měsících jsme měli možnost se postupně seznamovat s novými čaji, kterými Energy obohatila svoji nabídku. Jsou však údaje, které se do tisku nevešly, a možná právě tyto poznatky budou čtenáře zajímat. Tento měsíc jsme pro vás vybrali kustovnici čínskou (Lycium chinense) neboli goji. Kustovnice je nejen pochutinou, ale především léčivou plodinou, jejíž účinky by bylo škoda nevyužít.
Plody goji (čtěte godži) jsou drobné bobule elipsovitého tvaru, mají sytě oranžovou barvu a jejich sběr je velmi šetrný a ekologický. Plody se opatrně setřesou na plachty a na slunci se nechají vysušit. Neobsahují žádné konzervanty, sladidla ani jiné přísady.
Mohou se konzumovat samostatně, a to přímo, nebo se tepelně upraví. Jejich chuť je sladká s lehce nahořklým podtónem.
Nejsou příliš bohaté na přírodní cukry, proto si po vysušení nezachovávají pružnost a měkkost jako například rozinky. Velmi dobře však absorbují vlhkost. Pokud vám křupavá forma nevyhovuje, vložte do sáčku s goji plátek jablka. Během dne plody změknou. Také když necháte plody v otevřené misce, během několika dnů zvláční.
Goji můžete povařit a připravit jako čaj. Pro vysoký obsah vitaminu C lze přidat 1 čajovou lžičku plodů do teplého čaje, například do odvaru z vnitřní kůry stromu lapacho, nechat 5 minut změknout a nabobtnat. Čaj z lapacha tak získá příjemně nasládlou chuť a jeho léčivé účinky se umocní. Další zajímavé recepty najdete v rubrice “Jídelníček z jiné rovnoběžky”
Goji pro zdraví
Kustovnice nemá velkých omezení v užívání. A kromě toho, že je především známá jako “elixír mládí” či “tajemství dlouhověkosti”, pomáhá při slabostech beder a kolenou, závratích, pískání v uších, rozostřeném vidění, mžitkách před očima, bolestech hlavy, poruchách plodnosti z prázdnoty ledvin, předčasném výronu semene, stavech na omdlení z prázdnoty jater a při kašli z prázdnoty plic. Je však třeba upozornit, že není vhodná při potravinové alergii.
V dnešní době máme sami možnost pečovat preventivně o své zdraví, proto věřím, že uvedené informace pro vás budou inspirací k dalšímu zkoumání léčivých účinků a dosud nepoznaných chuťových variací nejen kustovnice čínské, ale i dalších úžasných přírodních pokladů, které najdete v nabídce Energy.
Zlatuše KNOLLOVÁ
BOHATÁ KUSTOVNICE
- goji je japonský název pro kustovnici, zatímco čínsky se kustovnice nazývá gouqizi (čtěte kou-čchi-c‘)
- kustovnice obsahuje 6x více aminokyselin než včelí pyl
- beta-karotenu má více než mrkev, což je nejvíce ze všech známých potravin nebo rostlin na Zemi
- bobule obsahují 500x více vitaminu C na váhu než pomeranče
- plody kustovnice jsou bohatší na železo než steak
Publikováno: 01. 11. 2011